Social- og sundhedshjælper

Tilmeld nyhedsbrev
Tak for din tilmelding

Vil du være dygtig til at skabe livskvalitet og sammenhæng for de borgere, der har brug for din hjælp?

Vil du gøre en vigtig forskel i et menneskes hverdag? Har du mod på at yde omsorg, pleje og skabe relationer til de mennesker, du arbejder med? Så er det dig, borgerne glæder sig til at møde!

Som SOSU-hjælper kommer du tæt på de mennesker, du arbejder med. Du kommer i borgernes eget hjem, du giver dem omsorg og pleje, mens du opbygger en professionel og varm relation. Derfor er dit hjerte et lige så vigtigt værktøj, som dine hænder og dit hoved.

SOSU-hjælperuddannelsen giver dig kompetencer til arbejdet med især ældre borgere. I mange tilfælde har SOSU-hjælperen daglige og tætte kontakt med dem. Mange ældre borgere er ensomme, og du vil opleve, at du kommer til at være en vigtig person for dem i deres hverdag.

Du er måske den første, der opdager, at borgeren har smerter, at blomsterne i vindueskarmen visner, eller at deres humør er lavt. Det er alle vigtige tegn, som du lærer at aflæse og reagere på. Du lærer også, hvordan du bruger dig selv og dine personlige ressourcer aktivt i dit arbejde, samtidigt med at du opbygger en solid faglig værktøjskasse, som gør dig i stand til at løse forskellige opgaver inden for omsorg og pleje.

For at komme på hovedforløbet på SOSU-hjælperuddannelsen, skal du søge en elevplads i en kommune. Uddannelsen foregår både på en af vores skoler og ude i praktik. Når du er i praktik, kommer du ud på plejehjem eller i hjemmeplejen og får lov til at bruge alt det, du har lært på skolebænken.

Som SOSU-hjælperelev lærer du om:

Lovgivning for myndighedspersoner: Du lærer, hvordan tavsheds- og oplysningspligt fungerer, hvordan du bruger hjælpemidler og undgår konflikter, samt hvilke ansvarsområder du har på arbejdspladsen.

Professionel kommunikation og opbygning af relationer: Du lærer, hvordan du taler professionelt med borgere, og hvordan du løser konflikter.

Kroppens og de mest almindelige sygdomme hos ældre: Du lærer, hvilke sygdomme og symptomer du som SOSU-hjælper skal holde øje med hos ældre borgere, og hvordan du skal reagere på dem.

Samarbejde: Du lærer, hvordan du som SOSU-hjælper skal samarbejde med andre mennesker og med myndigheder. Du lærer hvad tværprofessionelt samarbejde betyder, og hvad din rolle er her.

Ernæring: Du lærer, hvordan du fremmer et sundt liv, og hvordan du støtter borgere til at føre et sundt liv.

Rehabilitering: Du lærer, hvordan du motiverer og støtter borgere til at klare hverdagen og opnå livskvalitet.

Psykisk og fysisk arbejdsmiljø: Du lærer, hvordan du passer godt på dig selv, mens du udfører dit arbejde. Det handler både om at forflytte korrekt, men også om trivsel på arbejdspladsen

På uddannelsen som SOSU-hjælper får du også mulighed for:

  • At komme på et særligt talentforløb for dig, der kan og vil lidt ekstra med din uddannelse
  • Komme på en erhvervsrettet påbygning i de to sidste uger i din tredje praktikperiode. Her får du yderligere to ugers skolegang med særlige valgfag, der klæder dig endnu bedre på til at arbejde med dit fag.
  • Læse-skrivevejledning for dig, der har udfordringer med at læse og skrive.

Når du er uddannet som SOSU-hjælper, kan du vælge at søge på ind på uddannelsen til SOSU-assistent

Hvad skal jeg vide, inden jeg ansøger?

For dig, der går i 9. eller 10. klasse

– eller er gået ud for mindre end 1 år siden

  • Du starter på grundforløb 1
  • Derefter skal du på grundforløb 2
  • Uddannelsen til social- og sundhedshjælper varer i alt 2 år og 2 måneder – det er inklusiv 40 uger på grundforløb 1 og 2.

Læs mere og ansøg

For dig, der er gået ud af 9. eller 10. klasse for mere end 1 år siden

  • Du starter på grundforløb 2
  • Uddannelsen til social- og sundhedshjælper varer i alt 1 år og 8 måneder – det er inklusiv 20 uger på grundforløb 2.

Læs mere og ansøg

For dig, der er over 25 år

Er du over 25 år starter din uddannelse stadig med et grundforløb 2, dog skal du gennemføre uddannelsen særligt tilrettelagt for voksne.

Det indebærer, at du skal have en realkompetencevurdering på skolen og godskrives eventuel relevant erhvervserfaringer og evt. tidligere uddannelse. Varigheden af grundforløbet og hovedforløbet til social- og sundhedshjælper vil være afhængig af hvor meget godskrivning du kan få.

Hvis du ikke har relevant erhvervserfaring eller anden uddannelse, skal du have et grundforløb 2 af 20 ugers varighed og et hovedforløb, som varer 1 år og 2 måneder.

Hvis du har har mere end to års relevant erhvervserfaring, kan du muligvis få godskrevet hele grundforløbet og hele praktikuddannelsen i hovedforløbet.

Når skolen har modtaget din ansøgning, vil du inden for 4 uger blive indkaldt til en samtale, hvor dit uddannelsesforløb vil blive klarlagt.

Tjek adgangskrav og ansøg

Sosu-eleven Ditte er en hverdagshelt.
Hun er i praktik på et plejehjem og udfører professionelt sit hverv, som hun er stolt af.