Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/sosufyn.dk/public_html/wp-content/themes/radoorco/header.php on line 24
Social- og sundhedsassistent - SOSU Fyn

Social- og sundhedsassistent

Tilmeld nyhedsbrev
Tak for din tilmelding

Du kommer til at kende til sygehuset, det psykiatriske område og til hjemmeplejen

Vil du have stærke kompetencer inden for sygepleje og genoptræning og stadig sætte mennesket i centrum for dit arbejde? Drømmer du om en afvekslende hverdag med mange forskellige typer opgaver?

Som SOSU-assistent kommer til at arbejde med bl.a. medicin, sygepleje og velfærdsteknologi. Derfor får du mulighed for at arbejde i både hjemmepleje, psykiatrien eller på et hospital.

Samtidig får du også kompetencer inden for omsorg og kommunikation, som gør dig i stand til at skabe professionelle forhold med borgere, patienter og kolleger. Du får alsidighed, ansvar og du får mulighed for at arbejde mere tværfagligt.

SOSU-assistentuddannelsen foregår både på en af vores skoler og ude i praktik.

På skolen har du grundfag som dansk, engelsk og naturfag. Alle fagene er rettet mod dit arbejde som SOSU-assistent, så det hele tiden er faglig relevant for dig og det arbejde, du bliver uddannet til.

Dine praktikophold foregår i både ældrepleje, psykiatrien og på et sygehus, så du får erfaring med alle de mange forskellige opgaver, du kan løse som SOSU-assistent. Praktikken ligger på dit hovedforløb, hvor du skal søge en elevplads ved en kommune.

Som SOSU-assistent kan du også søge om at komme i praktik i udlandet. Her får du mulighed for at udforske din faglighed i en ny og anderledes kultur. Du kan læse mere om udlandsophold her.

Hvis du er gået ud af 9. eller 10. klasse inden for det seneste år, kan du vælge EUX Velfærd. Her får du både din erhvervsuddannelse som SOSU-assistent sammen med en gymnasial uddannelse, som giver dig adgang til videregående uddannelser. Du kan læse mere om EUX her.

Som SOSU-assistentelev lærer du om:

Kommunikation og samarbejde: Du lærer at arbejde med mange forskellige mennesker, fx ældre og mennesker med alvorlig sygdom i krop og sind

Relationsdannelse: Du lærer, hvordan du opbygger professionelle relationer til de borgere, du møder i dit arbejde

Anatomi og fysiologi: Her lærer du om kroppens opbygning og funktioner, sygdomme, farmakologi og medicinhåndtering

Sygeplejefaglige opgaver: Du lærer at yde sårpleje, give injektioner,  og foretage observationer, herunder blodtryks- og blodsukkermålinger

Arbejdet med psykiske sygdomme: Du får viden om de psykiske sygdommme og forskellige støtte og behandlingsformer til mennesker med psykiske lidelser

Lovgivning: Du lærer, hvordan tavsheds- og oplysningspligt fungerer, hvordan du bruger hjælpemidler og magtanvendelse, samt hvilke ansvarsområder, du har på arbejdspladsen og hvilke regler, du skal overholde omkring uddelegering af opgaver.

Velfærdsteknologi: Du lærer, hvordan du bruger velfærdsteknologi i dit arbejde til borgerens bedste.

Sundhedspædagogik: Du lærer, hvordan du motiverer mennesker til sundhed og et sundt liv

Elevvejledning: Du får indblik i, hvordan du kan give andre elever en god start på faget, når de starter i praktik.

På uddannelsen som SOSU-assistent får du også mulighed for:

  • at komme på et særligt talentforløb for dig, der kan og vil lidt ekstra med din uddannelse
  • at komme på vores særlige Innovationslinje, hvor du arbejder med innovation og velfærdsteknologi.
  • at komme på en erhvervsrettet påbygning i de fire sidste uger i din tredje praktikperiode. Her får du yderligere fire ugers skolegang med særlige valgfag, der klæder dig endnu bedre på til at arbejde med dit fag.
  • at få læse-skrivevejledning, hvis du har udfordringer med at læse og skrive.

Hvad skal jeg vide, inden jeg ansøger?

For dig, der går i 9. eller 10. klasse

– eller er gået ud for mindre end 1 år siden

  • Du starter på grundforløb 1.
  • Din uddannelse til social- og sundhedsassistent varer i alt 3 år og 10 måneder.

Tjek adgangskrav og ansøg

For dig, der er gået ud af 9. eller 10. klasse for mere end 1 år siden

  • Du starter på grundforløb 2.
  • Din uddannelse til social- og sundhedsassistent varer i alt 3 år og 2 måneder.
  • Din uddannelsen kan gennemføres på kortere tid, hvis du har anden uddannelse eller relevante erhvervserfaringer.

Tjek adgangskrav og ansøg

For dig, der er over 25 år

Hvis du er over 25 år, skal du stadig starte på grundforløb 2, dog skal du gennemføre uddannelsen som særligt tilrettelagt for voksne. Uddannelsen for voksne er som udgangspunkt 10% kortere end for unge. Derudover kan du få afkortet grundforløb 2.

  • Du skal have en realkompetencevurdering på skolen og evt. godskrives på baggrund af relevant erhvervserfaringer og/eller evt. tidligere uddannelse. Varigheden af uddannelsen til social- og sundhedsassistent vil være afhængig af hvor meget godskrivning du kan få.

Tjek adgangskrav og ansøg

For dig, der har en social- og sundhedshjælperuddannelse

Hvis du har gennemført en uddannelse som social- og sundhedshjælper, kan du søge ind på uddannelsen til social- og sundhedsassistent.

Vi har lavet denne videovejledning, som viser dig, hvordan du søger ind på uddannelsen.

Du kan finde videoen ved at klikke her.

Tilmeld nyhedsbrev
Tak for din tilmelding