SELVTEST

 

På denne side har vi samlet den vigtigste information omkring selvtest, som er vigtig for dig som elev at kende til.

I videoen til højre kan du se en instruktionsvideo, der gennemgår, hvordan selvtest forgår.

Vi har også samlet de oftest stillede spørgsmål omkring selvtest. Dem kan du læse nederst på siden.

 

Husk det gule sygesikringskort

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tester positiv for COVID-19?

1. Gå i selvisolation

→  Gå straks hjem og bliv hjemme fra skole. Du må heller ikke gå på arbejde eller handle ind.

→  Undgå så vidt muligt fysisk kontakt, også med personer, du bor sammen med. Hvis det er muligt, så benytet andet toilet og bad end de andre i din husstand. Aflys alle besøg.

2. Tal med smitteopsporingen

Smitteopsporingen ved Styrelsen for Patientsikkerhed ringer dig op for at rådgive dig om, hvordan du skal håndtere situationen og hjælpe dig med at finde og informere dine øvrige nære kontakter. Skolen har videregivet dit navn, CPR-nummer og telefonnummer til sundhedsmyndighederne jf. dit samtykke ved deltagelse i selvtest. Hvis du ikke bliver kontaktet inden for et par timer, bør du selv ringe til smitteopsporingen. Du kan også senere kontakte dem, hvis du har spørgsmål om smittespredning, isolation eller dine nære kontakter.

→ Kontakt smitteopsporingen, tlf. 32 32 05 11 (tast 1).
Du kan ringe mellem kl. 8.00 og 22.00 alle ugens dage – også i weekenderne.

3. Bestil en opfølgende PCR-test

Bestil en opfølgende PCR-test på www.coronaprover.dk. PCR-testen er mere præcis end hurtigtesten, du laver på skolen, så den skal altid tages efter en positiv hurtigtest for at be- eller afkræfte, at du er smittet. Den kan desuden vise, om du er smittet med en særlig virusvariant. Smitteopsporingen sørger for, at du kommer foran i køen.

4. Orienter skolen og ansættende myndighed

Ift. skolen skal du altid sikre dig, at uddannelseschef Charlotte Sigurdsson orienteres om, at du er smittet. Har du en uddannelsesaftale, skal du også orientere ansættende myndighed. Skolen kontakter elever og medarbejdere, som vurderes at være nære kontakter på skolen.

→ Kontakt Charlotte Sigurdsson: tlf. 61613502, mail: chsi@sosufyn.dk.

5. Informer nære kontakter

Du kan med det samme begynde at informere dine nære kontakter uden for skolen. De skal straks gå i selvisolation og PCR-testes to gange: På 4. dagen og 6. dagen efter, de sidst var sammen med dig. Som nær kontakt kan man afslutte sin selvisolation, når man har en negativ test fra 6. dagen. Nære kontakter kan ringe til smitteopsporingen for at få afklaret deres præcise testdatoer og spørgsmål i øvrigt.

→ Kontakt smitteopsporingen (for nære kontakter): tlf. 32 32 05 11 (tast 2).

Hvornår må du komme i skole igen?

Hvis du er helt symptomfri, kan du ophæve din selvisolation efter 7 dage, ellers 48 timer efter, at du ikke har flere symptomer. Der gælder særlige regler for, hvornår du må komme i skole, hvis du stadig er positiv for COVID-19, når du bliver testet. Du kan nemlig kun fritages for kravet om at kunne fremvise negativ test på skolen 14 dage efter, at du er konstateret smittet og indtil 3 måneder efter. Du skal i så fald medbringe dokumentation for, hvornår du er testet positiv.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er nær kontakt til en smittet?

Du er nær kontakt, hvis du har været tæt på en smittet person inden for 48 timer, før vedkommende er testet positiv. Når en elev på dit hold testes positiv for COVID-19 med en PCR-test, vil du normalt være nær kontakt. 

I forbindelse med selvtest på skolen, hvor én på holdet testes positiv, skal resultatet først bekræftes af en PCR-test, før nedenstående procedure iværksættes. Du kan blive på skolen og behøver ikke at gøre mere, før det endelige resultat foreligger. 

Hvis en PCR-test bekræfter, at en elev er smittet, eller flere på holdet testes positiv ved selvtest samtidig, betragter skolen alle elever på holdet som nære kontakter. Herunder kan du læse, hvordan du skal forholde dig, hvis du er nær kontakt. 

1. Gå i selvisolation 

→ Gå straks hjem og bliv hjemme fra skole. Du må heller ikke gå på arbejde eller handle ind. 

→ Undgå så vidt muligt fysisk kontakt, også med personer, du bor sammen med. Hvis det er muligt, så benyt et andet toilet og bad end de andre i din husstand. Aflys alle besøg. 

Du kan læse mere om selvisolation og om, hvad det indebærer at være nær kontakt på sst.dk/da/corona.

2. Kontakt smitteopsporingen 

Ring til smitteopsporingen ved Styrelsen for Patientsikkerhed, så du kan få rådgivning om isolation og få fastlagt dine præcise testdatoer. Når du ringer til Styrelsen for Patientsikkerhed, vil du få en henvisning til to PCR-tests på www.coronaprover.dk, og der bliver samtidig åbnet for flere testtider. 

→ Kontakt smitteopsporingen (for nære kontakter): tlf. 32 32 05 11 (tast 2). 

De har åbent mellem kl. 8.00 og 22.00 alle ugens dage – også i weekenden. 

3. Bliv testet 

Du skal normalt testes to gange. På dag 4 og dag 6 efter du har været sammen med den smittede. Der findes PCR-test og hurtigtest. Som nær kontakt skal du have taget PCR-tests. 

Hvornår må du komme i skole igen? 

Med en negativ PCR-test fra 6. dagen kan du afslutte din selvisolation og komme i skole igen. 

Hvorfor skal vi testes?

For at vi kan åbne skolerne uden at miste kontrollen over COVID-19-smitten, er det nødvendigt at overvåge smitteudviklingen tæt, så vi kan sætte ind med det samme, når der sker smitteudbrud. Derfor skal du testes to gange om ugen, når du er i skole.

Hvorfor skal vi teste os selv med næsepodning?

Sundhedsmyndigheder har valgt de typer test, som vi skal bruge på skolerne. Det kan være, at der senere bliver godkendt andre testtyper, der er endnu nemmere at bruge. Hvis det er tilfældet, så orienterer vi naturligvis om det.

Hvor skal vi udføre podningen henne?

Du skal udføre podningen på skolen sammen med dine klassekammerater i jeres klasselokale.

Medbring dit sygesikringskort og hav det klar, når det er din tur til at pode.

Skal vi teste med den test-type, hvor podepinden skal langt op i næsen?

Nej, der bliver kun brugt test, hvor podepinden skal mellem 1,5 og 3 centimeter op i næsen. Der podes i selve næseboret. Denne type er både mindre ubehagelig og lettere at udføre end de test, der tidligere er blevet brugt.

Hvad sker der, hvis jeg siger nej til at pode?

Selvtest er et tilbud, og du må gerne vælge at blive testet på et af de øvrige offentligt tilgængelige teststeder.

Det er dog stadig et krav, at du har en negativ test, som ikke er mere end 72 timer gammel, når du er på skolen.

På Region Syddanmarks hjemmeside kan du finde dit nærmeste teststed.

Jeg er flov over at være smittet med COVID-19

COVID-19 er en meget smitsom virus, der vilkårligt kan ramme alle – også dem, der passer godt på og følger retningslinjerne. Det er vigtigt, at understrege, at man ikke skal skamme sig eller udskamme andre i tilfælde af positive testsvar eller i tilfælde af, at nogle fritages for test. Hvis du oplever dette, opfordrer vi til, at du i fortrolighed henvender dig til din lærer, som kan hjælpe dig med at håndtere denne udfordring.

NYHEDSBREV

FIND
HVAD
DU
LEDER
EFTER

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type