Her får du verber uden recept

Tilmeld nyhedsbrev
Tak for din tilmelding

Når elever og personale går forbi “Ordapoteket”, tror de måske, at det bare er et pudsigt placeret medicinskab. Men faktisk er det et kendt kunstværk, som Social- og Sundhedsskolen Fyn i Svendborg har lånt af Statens Kunstfond – og det er ikke den eneste kunstskat, skolen har i sin varetægt.

Af Mille Pilegaard

“Prøv at lægge mærke til, hvordan papiret føles som en rigtig indlægsseddel. Det er da lidt sjovt”.

Ellen Stege, som er underviser på Social- og Sundhedsskolen Fyn i Svendborg, udforsker sammen med et par elever et af de kunstværker, som Statens Kunstfond har udlånt til skolen. Værket er “Ordapoteket” af Morten Søndergaard. På afstand ligner det et helt almindeligt medicinskab, som er fyldt med små pilleæsker af forskellig størrelse og farve. Men det er ikke medicin, der er i æskerne.

 

“Hver æske repræsenterer en ordklasse. På indlægssedlen står der alle mulige sjove ting om ordenes anvendelser, bivirkninger og opbevaring. Fx skal du straks kontakte en digter, hvis du har problemer med at bruge adverbier under graviditet”, fortæller Ellen Stege med et grin.

“Ordapoteket” er ikke det eneste værk, som Social- og Sundhedsskolen Fyn i Svendborg har på væggene. De udlånte værker tæller plakater, fotografier og grafiske tryk, som på en eller flere måder relaterer til SOSU-uddannelsernes faglighed.

Det helt store scoop

På svalegangen på skolens førstesal hænger en fotoserie på fem sort/hvid fotografier. Fotoserien fra 1962 hedder “Et farvel”, og er fotograferet af den anerkendte og prisvindende danske fotograf, Viggo Rivad. Temaet er døden og afsked, og de stærke fotografier har også tiltrukket sig en del opmærksomhed.

 

“På et tidspunkt havde vi en censor, som tog fat i os og spurgte, om vi var klar over, hvilket scoop det var at have en fotoserie af Viggo Rivad hængende”, fortæller Ellen Stege.

Billederne bliver ofte brugt i undervisningen. Døden er nemlig en vigtig del af SOSU-uddannelsernes fag- og vidensområde.

 

“Vi bruger tit billederne i undervisningen, når vi skal tale om sorg og afsked. Det er følelser, alle kan relatere til, men det kan være svært at sætte ord på dem”, siger Ellen Stege og fortsætter: “Det er netop det, disse billeder kan. Ud fra dem sætter vi ord på sorgen, afmagten, og hvor små vi er i forhold til døden”.

Besøgende er velkomne

Det er Ellen Stege, der har været primus motor på lånet af kunstværkerne fra Statens Kunstfond, og i hendes optik har det været en fantastisk mulighed for at få noget kunst på væggene, som er relevant for eleverne.

“Både “Ordapoteket” og “Et farvel” passer perfekt ind på en social- og sundhedsskole. “Ordapoteket” leger med vores faglige og menneskelige kompetencer med en finurlig humor. Det er et brugsværk, som vores elever udforsker og morer sig over. “Et farvel” hjælper os med at italesætte en kompleks og vigtig del af SOSU-faget, og i mine øjne er de et unikt supplement til elevernes teoretiske viden”, fortæller Ellen Stege.

Kunstværkerne, som Statens Kunstfond har lånt til Social- og Sundhedsskolen Fyn, vil hænge i Svendborg i de næste tre år. Her kan kunstinteresserede besøge skolen og nyde kunstværkerne på egen hånd. Efter de tre år afgør Statens Kunstfond, om værkerne skal leveres tilbage. Her er det klart, hvad Ellen Stege håber på:

“Jeg håber virkelig, vi kan beholde dem – både for skolens og elevernes skyld.”

 

Fakta

Følgende værker er udlånt til Social- og Sundhedsskolen Fyn i Svendborg:

  • ”Et farvel” af Viggo Rivad, 1962
  • ”Ordapoteket” af Morten Søndergaard, 2014
  • ”Giv blod” af Mormor, 2011
  • ”Støt brysterne” af Henrik Kubel, 2011
  • Grafik af Lene Adler Petersen, 2013

 

Alle værkerne er udlånt af Statens Kunstfond i en treårig periode

Besøgende er velkommen i skolens åbningstid alle hverdage fra kl. 08.00-15.30

Tilmeld nyhedsbrev
Tak for din tilmelding